Bæredygtighed

SOFS Boutique hotel har valgt at arbejde med bæredygtighed siden vi åbnede hotellet i 2021 – og år for år bliver vi bedre. 

Vores årlige bæredygtighedsplan er med til at sikre ovenstående. 

Så – Hvorfor? Og hvad gør vi egentlig? 

Bæredygtigplan SOFS Boutique Hotel 2024

Gæster

Skabe mindre CO2-udledning i forbindelse med rengøring. Hertil vil vi direkte ved tjek-ind høre om de behøver rengøring alle dage.

Udvide vores information om bæredygtig transport før-, under-, og efter endt ophold.

Medarbejdere

Giv vores medarbejdere mulighed for at komme med forslag til klimatiltag.

Lave regnskab for produktforbrug således vi kan måle at forbruget af rengøringsprodukter falder.

Nyt personale tilbud, som gavner medarbejdernes mentale sundhed.

Leverandører og forretningspartnerskaber

Årlig snak med leverandører om deres bæredygtige handlinger, og dokumentation for forbedringer.

Kan nogle af vores produkter optimeres og gøres mere bæredygtige med formål på at blive mere bæredygtige og spare udgifter. 

Vi stiller krav til os selv og vores leverandører. Det er for os en helt naturlig del af det at drive virksomhed. Vi har (som ethvert andet hotel) et stort forbrug af især linned, mad og drikkevarer, men ved at stille grønne krav til, hvordan vores leverandører fremstiller og transportere deres varer, kan vi være med til at gøre en forskel. 

Vi er bestemt ikke hellige, eller nødvendigvis bedre end alle andre – vi vil bare gerne være med til at passe på vores miljø og hinanden. Det gælder både nær-, og fjernmiljø. Vi har derfor, som det eneste hotel i Jylland, valgt at blive certificeret med en meget omfattende certificering (Green Globe), som rykker os op i en liga, hvor det at være grøn virksomhed virkelig betyder noget.

Vores bæredygtige tiltag

Her hos SOFS er vi stolte af at være det første og på nuværende tidspunkt, det eneste hotel i Jylland med Økologisk spisemærke i guld – med en procentsats på 98% ud af 100%. Læs mere om vores certificeringer længere nede.

Vi har primært én stor leverandør af mad, hvilket reducerer antallet og hyppigheden af leverancer og i sidste ende sparer CO2.

Vores små leverandører Føtex, Hans & Grete og Grand Fromage, som alle ligger her på Guldsmedgade, leverer varerne til fods.

På SOFS arbejder vi med cirkulær tænkning – hele vejen rundt på hotellet. Vi prøver, så vidt muligt, at genbruge og upcycle. 

Vi beder vores lokale leverandører om at genbruge så mange af bæreposerne, som muligt – således bruges nogle af vores bæreposer i flere måneder, før de helt slidte og hullede smides ud (og sorteres naturligvis). Plastikbøtterne, som har indeholdt mad, gøres grundig rene og benyttes til opbevaring af andet mad i vores køleskabe eller til sæbevand til beskidt bestik. Med andre ord, en masse små tiltag, som forhåbentlig kan være med til at gøre en lille forskel. 

Green Globe certification

Det er lykkedes at få SOFS Boutique Hotel certificeret med Green Globe Certification.

Dermed er SOFS det eneste GG certificeret hotel i Jylland.

Green Globe certificeringen tager hensyn til miljø og sociale forhold i rejse- og turistindustrien. Certificeringen er holistisk og kræver en dedikeret indsats. Green Globe har fokus på at understøtte natur, kultur, historie og økonomi på “turistdestinationen”. De stiller bl.a. krav til at virksomheden skal give ordentlige lønninger, støtte lokale producenter og ansætte lokale – også i lederstillinger. Samtidig stiller certificeringen krav til vand- og energiforbrug, affaldshåndtering og beskyttelse af biodiversitet.

Det Økologiske Spisemærke i guld

SOFS er det eneste hotel i Jylland med guld øko mærke – 98%. 

Kravet til os selv er ikke mindre end 95%.

Dette er en gratis statskontrolleret mærkningsordning for spisesteder. Det Økologiske Spisemærke viser, hvor stor en del af de indkøbte føde- og drikkevarer på spisestedet, der er økologiske. Spisemærket findes i tre udgaver; guld (90-100%), sølv (60-90%) og bronze (30-60%).

Vi stiller store krav til kvaliteten af vores produkter, men oplever heldigvis at det er nemt at finde lækre varer, som er økologiske og som passer til konceptet. 

Madspild

Vores personale får naturligvis lov til at spise af overskydende mad. Dermed går de ikke sultne i seng, og vi smider mindst muligt ud. Om sommeren laver vi iskaffe af overskydende kaffe, som medarbejderne kan køle sig selv ned med på de travle vagter. Og hvad så om vinteren, tænker du – her drikker vi kaffen varm og varmer os med den.  

Too good to go kombinerer smukt forretning og hensyntagen til jorden. Her har vi mulighed for at sælge overskydende mad til glade kunder – det er ofte folk der arbejder rundt om hjørnet, som skal have madpakke til frokost. De afhenter selv, oftest gående eller på cykel – dvs. Ingen Co2 udslip. Det synes vi, er godt tænkt.  

Det overskydende vand fra te og vandkande, både varmt og kold bruges til rengøring af gulv og vanding af planter.  

Med hensyn til drikkevand har vi noget af det bedste og reneste grundvand i verden her i Danmark. Hele 99,9 procent af det danske drikkevand kommer fra grundvandet.

Bæredygtig rengøring

Vores rengøringspersonale får vigtig oplæring i effektiv rengøring med bæredygtige produkter og arbejdsgange. Det vil sige, at de sparer på rengøringsprodukterne, men ikke på kræfterne. Badeværelserne bliver derfor 100% rene – for det er ikke mængden af sæbe, der gør værelset rent. Herudover oplærer vi dem til at sortere i skraldet, og kun fjerne plastikposen, hvis nødvendigt. Skraldet nede i spanden, kan nemlig ofte fiskes op, og dermed slipper vi for at smide en god skraldepose ud. Ligeledes sorteres det skrald, der hives op, sammen med vores andet affaldssortering.  

Vores rengøringsprodukter er i samarbejde med Ditlev Jørgensen nøje udvalgt. Mærket har blandet andet den første Cradle to CradleTM Goldcerticerede* serie i rengøringsbranchen (lavet af 100% genbrugsplast), er biologisk nedbrydelig og har ECO blomsten.  

På den måde passer vi både på miljøet, men også rigtig vigtigt, vores kære rengøringspersonale, som dagligt går i det.  

Vaskemidlet til vores vaskemaskine, der vasker klude, badekåber og håndklæder, kommer fra tyske Sodasan. De fremstiller økologiske og naturlige ingredienser, som er uden skadelige kemikalier og tilsætningsstoffer. 

Vores badeværelsesprodukter (sæbe, shampoo m.v.) er fremstillet af danske Yrolì, som fremstiller Blue Beauty produkter. Yrolì sikrer, at der alene anvendes bæredygtige og havsikre ingredienser, ligesom al emballage er enten genbrugt, genanvendeligt eller genopfyldelig emballage. Blue Beauty betyder desuden, at produkterne har flere anvendelsesmuligheder, så vi hver især skal bruge færre produkter og efterlader mindre kosmetisk affald.

Tekstil

DanishDown har leveret dyner og puder. De benytter sig af RE:DOWN konceptet, som sikrer genanvendelse af ressourcer og stort set eliminere råvarer-spild. Der benyttes ingen kemikalier og kun naturlige vaskemidler ved vask af de genbrugte dun. Og vandet, som bruges under processen, er fra naturlige, termiske varmekilder i jorden. Genanvendelse på denne måde sikrer en ”zero-waste” løsning. De dun, der er for beskadigede til at komme i nye dyner, får et nyt liv i gødningsprodukter, mens pude- og dynevårene genanvendes i isoleringsmaterialer.  

SOFS gamle dyner og puder har vi doneret til DanishDown, således de kan blive genanvendt og recirkuleret i nye allergivenlige og bæredygtige produkter. 

Vores linned renses og leveres af Elis, et svanemærket vaskeri. Elis arbejder med en cirkulær forretningsmodel, hvorfor vi ved, at det linned vi gør brug af på SOFS, bliver udnyttet bedst muligt.   

Linned og håndklæder er miljøcertificeret med Oeko-tek og Ecolabel og fremstillet af 100% økologisk bomuld. Sengelinned er blandet med genbrugspolyester for at gøre det mere holdbart.

Indretning

SOFS overtog et andet hotelkoncept i 2021, og hvad gør man så, når man gerne vil skifte til nyt koncept? Man genbruger så meget som muligt – naturligvis. 

Senge, borde, tv, lamper og stole er på værelserne brugt i det nye koncept. De resterende møbler, som ikke kan indgå, er blevet leveret til den lokale genbrugsforretning Kirkens Kors Hær, som har solgt møblerne eller benyttet dem i deres butik som en del af deres indretning. 

De ødelagte møbler og de ekstra møbler, som genbrugsbutikken ikke vil have, er kørt på genbrugsstationen til sortering.

SOFS er indrettet uden hensyntagen til trends, hvilket i første omgang var et personligt ønske fra ejeren, men set med bæredygtige øjne, giver det enorm god mening. Vi bliver ikke u-trendy, og vores møbler kan derfor benyttes i meget lang tid.